Het is vakantie. Vader, moeder en zoonlief stappen in de auto en maken zich klaar voor een reis naar de Ardennen. Een week lang in een prachtig huis middenin het glooiende landschap van la Belgique. Zoonlief zit achterin de auto met z’n berenknuffel, wat lees- en prentenboekjes en de i-pad. Ja, die is heel handig als je zo’n lange reis van minimal vijf uur moet ondergaan. Moeder zit voorin met de tas met proviand tussen de benen en vader rijdt, met een schuin oog gericht op de Tom-Tom, richting het zuiden van ons mooie kikkerland. Allemaal vol verwachting over wat de reis bieden zal.

De hele weg regent het en het begint al snel te schemeren.
Maastricht, Luik en Bouillon trekken aan hen voorbij. Als het tegen tienen is, rijdt de auto een hobbelig weggetje op, aan beide kanten bos. Dan doemen er lichtjes op en zien ze bekende auto’s staan. Het drietal stapt uit en wordt verwelkomd door de rest van de familie. Maar waar zijn ze terechtgekomen? Na een heerlijk verkwikkend drankje, een rondje door het vakantiehuis en wat reisverhalen tuigt iedereen naar zijn of haar bed. Er wordt heerlijk geslapen. De volgende morgen voltrekt zich het volgende:

Gordijnen worden opzij geschoven en de ooh’s en aah’s klinken vanuit meerdere kamers. Wat een uitzicht, wat een omgeving! Prachtig! Zoonlief struint het erf van de boerderij met vakantiehuis over en ontmoet twee allerliefste honden, twee poezen, twee ezels, twee paarden, een tiental kippen en twee boeren die met een schuur aan het bouwen zijn.

de natuur in

Met zijn laarzen is hij dagelijks meerdere uren buiten. Balletje trappen, appels rapen voor de ezels en paarden, knuffelen met de honden en tafeltennissen in de boomgaard. Alle stress van het schoolgaande leven glijdt van zijn schouders. Hij denkt even niet meer aan leren lezen, rekensommen en moeilijke gymoefeningen. Hij hoeft alleen maar de frisse bos- en boerderijlucht op te snuiven en zich gelukkig te voelen. Af en toe een glaasje drinken en een broodje naar binnen werken, maar verder alleen maar rondstruinen.

Hoe heerlijk kan vakantie zijn!